Grzyby suszone
Stały element polskiej kuchni. W naszej ofercie produktów spożywczych znalazło się miejsce na suszone grzyby, dostępne nie tylko od święta. Wśród nich odnajdziesz podgrzybki i borowiki, które są prawdziwym skarbem polskich lasów.
Podgrzybek
Jeden z najpopularniejszych na polskim stole grzybów, a do tego bardzo smaczny składnik aromatycznych dań. Jest niskokaloryczny, zawiera niewiele białka i cukrów. Większość składników odżywczych znajduje się w jego kapeluszu, w którym można odnaleźć witaminy A, C, D, PP, E i z grupy B, sole mineralne, kwasy tłuszczowe i flawonoidy.
Borowik
Król polskich lasów, potocznie nazywany prawdziwkiem. Doskonały dodatek do zup i mięs, często wykorzystywany w polskiej kuchni. Odpowiednio wysuszony osiąga kremowy kolor. Prawdziwki są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak: żelazo, białko czy potas oraz witaminy z grupy B, C, D i E. Stanowią także niezbędny składnik wigilijnej zupy czy pierogów. Polecany jest osobom na diecie bezmięsnej, ze względu na sporą zawartość łatwo przyswajalnych przez ludzi aminokwasów egzogennych.