MORWA
Niegdyś były popularne jako rośliny ozdobne. Później ich owoce stanowiły ulubiony przysmak dzieci w upalne, lipcowe dni, gdyż świeża morwa jest słodko-kwaśna i bardzo soczysta, a dzięki temu niezwykle orzeźwiająca. Potem została nieco zapomniana. Na szczęście nie na długo. Obecnie owoce te przeżywają prawdziwy rekonesans, także w formie suszonej, w której znajdziesz je w naszym sklepie. Dlaczego wróciły do łask? Przede wszystkim za sprawą oryginalnego smaku, a także wysokiej zawartości witaminy C, wapnia oraz żelaza.
Suszona morwa biała bez pestek – spróbuj!
Chociaż owoce te są małe i niepozorne to można wykorzystać je na wiele sposobów. Wykonuje się z nich m.in. wina, likiery i kompoty, ale nie tylko. Można dodawać je do wypieków, owsianek i musli. Pasują do sałatek, zarówno tych na słodko, jak i tych konkretniejszych, np. z kurczakiem, serem i warzywami. Polecamy je również jako przekąskę!